Selam!! 你好 Ni hao!

İki yıllık Çin macerasının ardından...

Wo jiao Luo Lan, liang nian zhu zai Zhong guo yi hou hui jia le!



26 Şubat 2010 Cuma

QİNG MİNG Mezar süpürme günü



Qing Ming (saflik ve isilti gunu) Geleneksel Cin ay takviminin 24 bolumunden 5.sinin ilk gunudur. Baharin yaza donumunde baslar ve 10 gun surer. Bu gunlerde, tum aile, aile mezarliklarina gider ve ölmüşlerinin mezarlarini temizlerler.
İnanışın kaynagi - Chong'er & Jie Zitui nin hikayesi
Qing Ming Bayrami, kokenini Cold Food Festival (soguk yiyecek bayrami) dan alir. Insanlar bu donemde sadece soguk ya da az pisirilmis yiyecekler yiyebilirler. Pisirmek yasaktir. Nedenini biliyor musunuz?
Soylenise gore milattan once 770-475 B.C. yillarinda Jin Dükü’nün en buyuk oglu Chong'er” ın ölümünü isteyen bir kotu adam vardi. Jie Zitui, bu nedenle Chonger`ı bir geceyarisi sehirden kacisina yardim etmisti. Chong'er her zaman insanlarin sagligi icin calisan bir insandi. Bu nedenle Jie, Chonger`a kotuluk gelmemesi icin elinden geleni yapti. Bir defasinda acligin esiginde iken, kendi etinden bir parka verip Chong'er ı beslemistir. Bunu yaparken, Chonger`in bir gun tekrar ulkesine donecegi umidini beslemistir.
10 yildan fazla bir sure, Chong'er Jin Duku oldu. Ve hemen kendine surgunu sirasinda yardim eden herkesi odullendirdi. Ama Jie`yi unutmustu. Ta ki biri ona hatirlatana kadar, ve hemen ona odulunu gonderdi.
Ama Jie, bu sirada coktan annesiyle birlikte dagda inzivaya cekilmisti. Duke Wen ve yardimcilari tum dagi aradilar ama fayda etmedi. Derken bir gun biri, dagi atese vermeyi onerdi. Jie hayirli bir evlat olarak bilinirdi ve annesini kurtarmak icin mutlaka yangindan kacacakti.
Yangin tam uc gun surdu ama Jie ortaya cikmadi. Yangin sondugunde ise, Jie, sirtinda annesi ile bir sogut agacinin altinda bulundular. Ikisi de yanarak olmuslerdi. Duke Wen yaptiklarindan olaganustu derecede pismanlik duydu. Ve bu gunde hic kimsenin ates yakmamasi kararini verdi. Bu gunde onun hatirasina herkes soguk yemek yerdi.
Eski cagda, soguk yemek gunu ile Qing ming bayrami ayri ayri kutlanirdi. Gunumuzde birlesmistir.
Mezar Süpürme
Mezar süpürme işlemi, kaybedilen yakına duyulan saygının devam ettiğinin göstergesidir. Genel bir seremoni, üç aşamayı içerir; mezarın temizliği, dua ve dilekler ile sembolik paraların yakılması.
Mezar temizliği gerçekten de telafuz edildiği gibidir, toz ve kirin uzaklaştırılması, gerekli tamiratların yapılması ve mezartaşının yeniden boyanarak canlı tutulması.
Temizlikten sonra, aileler mezar bekçisi ruhun (Hou Tu) şerefine meyve ve et ikramında bulunurlar.
Sembolik paraların yakılması konusunda Çin’in farklı bölgelerinde farklı metodlar benimsenmiştir. Bu işlem genel olarak mezar taşının üzerinde farklı renkte kağıtların yakılarak küllerinin bırakılması şeklindedir.
Hangi şekilde olursa olsun, bu önemli gün Çin geleneklerinin önemli bir öğesidir ve atalarına olan saygılarını ifade eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder